BEHANDELINGEN & WERKWIJZE
WIE KAN ER BIJ ONS TERECHT
Mensen met diverse psychische klachten
Klachten zoals angst en paniek, somberheid, traumatisering, eetstoornissen, lichamelijke klachten waar geen (volledige) medische oorzaak voor gevonden wordt, psychose, ADHD en autisme
Wie kunnen we niet helpen
Als er dermate ernstige ontregeling is met crisis en noodzaak tot 24 uurs-zorg (door suicidaliteit of agressie) kunnen we u onvoldoende helpen, u kunt dan beter verwezen worden naar een regionale GGZ instelling.
Kinderen en jongeren onder de 18 jaar.
WERKWIJZE
Van Aanmelding naar Behandeling
Aanmelden
Voor de praktijk heeft u een verwijzing voor de Specialistische GGZ (SGGZ) van de huisarts (of andere medisch specialist) nodig om uw behandeling vergoed te krijgen. De brief moet gericht zijn aan psychiater Mw. S.A. van der Laan.
De huisarts omschrijft in de verwijsbrief de problematiek en reden van verwijzing.
1e Intakegesprek | kennismaking
Tijdens de intake maken we kennis en inventariseren de problemen, de wijze waarop u ermee omgaat en de factoren die ermee samenhangen. Dit eerste kennismakingsgesprek duurt ongeveer 1 uur, soms gevolgd door een 2e afspraak voor verdere klachtverheldering en het uitwerken van een behandelplan. Dit gesprek is met mw. van der Laan of een andere regiebehandelaar van de praktijk, dit wordt met u besproken.
2e Intakegesprek | klachtenverheldering & behandelplan
2e afspraak voor verdere klachtverheldering en het uitwerken van een behandelplan.
Starten behandeling | vervolgafspraken
Indien we besluiten om te starten met behandeling worden er vervolgafspraken gepland. Een therapiesessie duurt meestal 60 minuten. Er wordt 10 minuten tijd gerekend voor voorbereiding/afronding en 10 minuten voor verslaglegging. Een medicatiecontrole duurt maximaal 30 minuten. Er wordt 10 minuten tijd gerekend voor voorbereiding/afronding en 10 minuten voor verslaglegging.
Verwijzers op de hoogte voortgang
Het is gebruikelijk dat huisarts (en eventueel andere verwijzer) op de hoogte worden gesteld van de bevindingen en voortgang van behandeling.
Evaluatie
Regelmatig wordt met u besproken of de behandeling het gewenste resultaat heeft. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten (ROM) om de evaluatie van de behandeling inzichtelijk te maken.
Wachttijd
Momenteel is er een tijdelijke patiëntenstop tot ten minste eind oktober 2024.
AANMELDEN
Wil je een afspraak maken neem dan contact op met het secretariaat: 0575 – 760802 of vul het contact formulier in.
Familie & vrienden
Naasten
Betrokkenheid naasten
Wij streven ernaar om naasten te betrekken, dit kan van belang zijn voor de diagnostiek en de behandeling. Vanzelfsprekend altijd in overleg met de patiënt.
Een naaste heeft veel kennis en ervaring in de omgang met zijn of haar partner, vriend(in) of familielid. Bovendien ziet u vaak al in een vroeg stadium wanneer iets mis dreigt te gaan. Informatie die ook voor behandelaars van belang kan zijn. Als de patiënt én de naaste het wenselijk vinden, organiseren wij een gesprek met patiënt, systeem en behandelaar. Ook bestaat de mogelijkheid, als er een therapeutisch doel is, partnerrelatiegesprekken of gezinsgesprekken te organiseren met een hiertoe gespecialiseerd therapeut (systeemtherapeut).